ایران - گیلان - رودسر جواهر دشت

جواهر دشت در 22 کیلومتری محله سیاهکلرود در شرق گیلان، در شهرستان رودسر واقع شده است. منطقهای ییلاقی با طبیعت بکر، دشتهای سرسبزِوسیع و هوای پاک برای گردشگران. مسیر آن با جیپهای مسافرکش، از سیاهکلرود، خیاط محله، سجیدان و رودخانه سجیدان گذشته و وارد چاشت خورلات (چاشت به معنی ناهار) شده و فاصله سیاهکلرود تا جواهردشت را از میان جنگلهای انبوه و درختان سر به فلک کشیده و رودخانه و دره و کوه طی کرده و بعد از طی مسیر 2ساعته به محله جواهردشت میرسد

قهوه خانههای توراهی، محلی مناسب برای خوردن چای و استراحت است و قبل از ورود به محله جواهردشت آستانه متبرکه نقره عباس در دشتی زیبا و وسیع قرار دارد. در سراشیب سبزه زاران زمینهای زیرکشت سیب زمینی دیده شده و صدای زنگولههای گوسفندان در حال چریدن به گوش میرسد. جواهردشت آب لوله کشی ندارد و مردم منطقه آب شرب خود را از چشمهها تأمین میکنند. سبزه زارانی چون ناصره دشت، لووه سر و وجود گیاهان زیبا مانند «میش گوش» و انواع گلهای مختلف با رنگهای متفاوت از جمله دیدنیهای این منطقه است. در ضلع جنوبی جواهردشت قله بلند سماموس با ارتفاع 3620 متر از سطح دریا وجود دارد که برای رسیدن به قله باید یک راهنما از مردمان منطقه به همراه گردشگران و مسافران باشد تا راه را گم نکنند.

به گفته پیران و ریش سفیدان محل چون در دوران قدیم شخصی به نام جواهر در این آبادی بزرگتری و سروری مردم را داشت به احترام او نام آبادی را جواهر دشت نهادند. عده ای دیگر میگویند چون زمینهای دامداری و جنگلهای اولی تبدیل به چمن زار و سبزه زار و زیبایی سبزهها، چشمه سارها و مرغوبیت زمین برای کشت و کار مفید شد از آن رو این محل را جواهر دشت گفتند، همچنین گفته شده این روستا بیش از 400 سال قدمت دارد اما با مشاهدات عینی و بررسیهای لازم چنین به نظر نمیرسد، زیرا نه آثار تاریخی و مدارک و دلایل مستندی وجود دارد و بزرگان علم و ادب و محققان هم چیزی درباره جواهر دشت ننوشته اند.

با مشاهده قبور بالا محله و پائین محله و خانههای سنگ و چوب و درهای کهنه قدیم و استفاده معماری قدیمی و روپوش هایی به نام محلی «لت» و بدون حفاری در گوشه و کنار برای آثار باستانی و تاریخی و با توجه به پیداش دیلمان و اشکورات میتوان حدس زد که سابقه این آبادی حدود 200 تا 300 سال بیشتر نیست وهجوم مردم و ازدیاد جمعیت به خاطر هوای پاک و چراگاه هایی است که مردم را برای سکونت موقت به این آبادی کشانده است.

در ورودی این آبادی بازاری وجود دارد که در آن دکانهای قصابی، خوارو بار فروشی و قهوه خانهای واقع شده و همه ساله مسابقات کشتی گیله مردی و طناب کشی و اسب دوانی و... با مشارکت سازمان میراث فرهنگی گیلان و بخش خصوصی در این منطقه برگزار میشود. دامداران در گذشته از اول بهار به جواهر دشت میآمدند و اوایل فصل سرما دامهای خود را به محلههای پائین میبردند؛ اما هم اکنون در وقت معینی دامهای خود را به ارتفاعات میبرند و در وقت معین نیز بازمی گردانند که این موضوع برای بهبود وضع جنگل و مرتع و دشت بسیار مهم است. جواهر دشت در زمستان به دلیل بارش سنگین برف خالی از سکنه است.







